Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşüme destek kapsamında düzenlenen “Yarısı Bizden” kampanyası kapsamında vatandaşa sağlanan parasal destek miktarlarının yaklaşık yüzde 25 oranında artırıldığını açıkladı. Buna göre 700 bin TL olan hibe ve kredi miktarları 875’er bin TL’ye yükseltilirken, taşınma desteği ise 100 bin TL’den 125 bin TL’ye çıkarıldı.

Yüzde 25 Artış En Az Yüzde 25 Hızlandırır

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yapılan yaklaşık yüzde 25’lik artışın, maddi endişeler nedeniyle kentsel dönüşüm sürecine çekimser yaklaşan bir kısım vatandaşı harekete geçireceğini belirtti. Yüzde 25’lik oranın, TÜİK’in açıkladığı Mart 2025 İnşaat Maliyet Endeksi’ndeki yaklaşık yüzde 24’lük artışı da tolere ettiğine dikkat çeken Özelmacıklı, “Yaklaşık yüzde 25 oranında artırılan bu desteğin, kentsel dönüşüme katkısının en az yine yüzde 25 olacağını öngörüyoruz” diye konuştu. Özelmacıklı, “Özellikle 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremden sonra vatandaşın gündeminde tekrar üst sıralara tırmanan kentsel dönüşümde en büyük çekincelerden birisi böylece ciddi oranda ortadan kalkmış olacak. Bu durumda dönüşüme giren bina ve bağımsız bölüm sayısının da ciddi oranda artacağını, havaların ısınmasıyla birlikte de başta riskli bölgeler olmak üzere birçok semtte inşaat sektörünün hareketleneceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Vatandaş Yeni Evinde 1 Yıl Kredi Ödemeden Yaşayacak

Verilen kredi desteğinin geri ödeme şartları hakkında da bilgi veren Özelmacıklı, “Devletin sunduğu bu 875 bin TL’lik kredi desteğinin ödemeleri, dönüşüme giren binanın yerine yapılacak yeni inşaatın yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlıyor. Dönüşüme giren bir binanın yıkılıp yeniden yapılma sürecini ortalama 1 yıl olarak düşünürsek, vatandaş deprem direncine sahip yeni evine geçtikten 1 yıl sonra kredinin geri ödemelerine başlayacak. Üstelik 10 yıla kadar yayılan vadenin ilk 1 yılında faiz uygulanmıyor. Sonraki yıllarda ise TÜFE oranının yarısı kadar güncelleme gerçekleştiriliyor. Bu şartlar altında artık İstanbul’da kısa bir zaman içinde ‘riskli yapı’ diye bir kavramın kalmaması lazım” ifadelerini kullandı.

İş Yerlerinin Dönüşümü Konutlar Kadar Önemli

“Yarısı Bizden” kampanyası kapsamında iş yerlerinin dönüşümü için ödenen destekte de yine yüzde 25 oranında bir artışın söz konusu olduğunun altını çizen Özelmacıklı, “İş yerlerinin dönüşümü en az konutların dönüşüm kadar hayati önem arz ediyor. Çünkü günlük yaşamımızın neredeyse yarısını iş yerinde geçiriyoruz. Dolayısıyla iş yerlerimizin de deprem dirençli binalardan oluşması, can güvenliğimiz açısından en az konutlarımız kadar elzem. Bu noktada Yarısı Bizden kampanyası kapsamında 350 bin TL olarak ödenen hibe ve kredi miktarları da yine yüzde 25’lik bir artışla 437 bin 500 TL’ye çıkarıldı, taşınma desteği ise 100 bin TL’den 125 bin TL’ye çıktı. Bu nedenle iş yerleri için gerçekleştirilecek dönüşüm çalışmalarının da hızlanmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.