DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Adıyaman Çarşı ve Meydan Düzenleme Projesi yapım işinde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafındanyanıtlaması istemiyle konuya ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

Önergede, 6 Şubat depreminde Adıyaman’ın gördüğü zarara değinen Avşar, Adıyaman Çarşı ve Meydan Düzenleme Projesi şehre hayat vereceğini, projenin neden askıya alındığını, proje olmazsa ticari hayatın sekteye uğrayabileceğini ve konuya ilişkin Bakanlığın kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.

Avşar, yapılan yapım işi ihalesine göre 2., 3. ve 4. etapların başlama ve teslim tarihini, projenin iptalinin söz konusu olup olmadığını, tıkanma sebebini ve geliştirmeye yönelik fizibilite çalışmaları ile bu konuda yapılan iş birliklerini Bakan Kurum’a sordu.

‘Adıyaman 6 Şubat’ta en fazla zarar görmüş illerimizden biridir’

Adıyaman’ın 6 Şubat depremlerinde en büyük can kaybını ve yıkımı yaşayan illerden biri olduğuna dikkat çeken Avşar; “Adıyaman’da, 8561 yurttaşın hayatını kaybetmiş, Adıyaman genelinde toplamda 147.700 konut depremde hasar görmüştür” dedi. 

‘Adıyaman Çarşı ve Meydan Düzenleme Projesi şehre hayat verecek’

Avşar, depremde şehir merkezi başta olmak üzere ticari ve sosyal yaşamın da ağır darbe aldığını, açıklanan Adıyaman Çarşı ve Meydan Düzenleme Projesi’yle şehrin yeniden ayağa kalkması, sosyal ve ekonomik hayatın canlanması ve ticaretin yeniden işlev kazanması açısından hayati bir adım olarak görüldüğünü belirtti.

‘Ticari alan eksikliği büyük bir ekonomik boşluk oluşturuyor’

Projenin içeriğine değinen Avşar şöyle konuştu; “Adıyaman Çarşı ve Meydan Düzenleme Projesi için planlanan yeniden inşa süreci dört etaptan oluşmakta olup yalnızca birinci etapta kısmi bir ilerleme sağlanmıştır. İkinci, üçüncü ve dördüncü etaplara ilişkin ise kamuoyuna açıklanmış net bir takvim ya da somut bir plan bulunmamaktadır. Aksine, bu etapların iptal edildiği ya da belirsiz bir tarihe ertelendiği yönünde çeşitli iddialar bulunmaktadır. Bu belirsizlik, deprem sonrası büyük bir yük taşıyan halkımızın beklentilerini boşa çıkarmakta ve şehirde ticari alan eksikliği büyük bir sosyal ve ekonomik boşluk oluşturmaktadır.”

‘Proje olmazsa ticari hayat sekteye uğrayacak’

Avşar, şehrin tam merkezinde olan yüzlerce esnafı ve on binlerce yurttaşı doğrudan ilgilendiren bu projenin hayata geçmemesi durumunda Adıyaman’ın sosyal ve ekonomik toparlanma sürecinde büyük zafiyetler oluşacağını ve ticari hayatın sekteye uğrayacağını belirtti.

‘Bakanlık kamuoyunu bilgilendirmeli’

Avşar, Adıyaman halkı ile esnaf ve ticaret erbaplarının; artık bu konuda bir açıklama beklediğini, projenin tüm etaplarının bir an önce hayata geçmesini gerektiğini ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kamuoyunu bilgilendirmesini talep ettiklerini ifade etti ve bir dizi soru sordu:

Adıyaman Çarşı ve Meydan Düzenleme Projesi yapım işi kapsamında yapılan ihaleye göre 2., 3. ve 4. etapların başlama ve teslim tarihi nedir? Hak sahibi esnafı ve ticaret erbabını konu hakkında bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?

İddia edildiği üzere söz konusu projenin iptal edilme durumu var mıdır? Şayet bu iddia gerçeği yansıtıyorsa gerekçesi nedir? Söz konusu çarşı ve meydan düzenlemesine ilişkin herhangi bir planınız var mıdır? 

Deprem bölgesinde en büyük yıkıma uğramış ilimiz olan Adıyaman’ın sosyal ve ekonomik hayatın yeniden canlanması bakımından önem arz eden söz konusu projenin inşa sürecinde yaşanan bu tıkanıklığın sebebi nedir? Bu sürece ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeyi ve proje uygulama takvimini açıklamayı planlıyor musunuz?

Projenin halkın ihtiyaçları ve şehrin geleceği açısından genişletme, daha nitelikli hale getirme ve kapsayıcılığı arttırma yönünden Bakanlığınızın bir fizibilite çalışması var mıdır? 

Adıyaman halkı tarafından büyük destek gören bu projenin bir an önce tamamlanması bakımından belediyeler ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasında bir iş birliği modeliniz var mıdır? Projeyi hızlandırmaya yönelik nasıl bir iş bölümü ve koordinasyon sağlanmıştır?